De huismus: Gezellig gekwetter
Heb jij ze al gehoord? Het vrolijke gekwetter van de huismus? Huismussen komen graag in de buurt van mensen. In de tuin kunnen ze namelijk in de struiken schuilen, eten ze mee van de zaden en vetbollen, badderen ze op zandplekjes, en nestelen ze onder de dakpannen van onze huizen. De huismus doet zijn naam eer aan!
Het broedseizoen is begonnen, wat betekent dat de huismussen erg druk zijn. Vaak zijn de mannetjes huismussen in deze periode druk aan het kwetteren. Dit is een teken dat er in de buurt nesten te vinden zijn. Als je goed oplet, zie je de huismus met takjes voor het nest of voer voor de jongen naar het nest verdwijnen.
De nestlocatie van de huismus is jaarrond beschermd, dus ook buiten het broedseizoen. Van 1 april tot 15 mei doen wij onderzoek om de nestlocaties van de huismus in beeld te brengen. Aan de hand van deze informatie kunnen er bij voorgenomen plannen passende maatregelen genomen worden zoals het ophangen van nestkasten tijdens de werkzaamheden en het inpassen van verblijfplaatsen onder het dak of inbouwnestkasten in de uiteindelijke situatie.
Wil jij de huismus in jouw tuin helpen? Hier zijn een paar suggesties:
- Schuilplaatsen: biedt schuilplaatsen aan door (groenblijvende) struiken, zoals meidoorn, liguster, klimop etc, in jouw tuin te planten. Huismussen kunnen hierin schuilen voor het weer of voor roofdieren.
- Zandplek: breng zandplekken aan waar de huismus kan badderen om van parasieten af te komen;
- Voedsel: plant een diversiteit aan planten in je tuin die verschillende soorten zaden, bessen en insecten aantrekken, wat voedselbronnen biedt voor huismussen. Daarnaast kan je voedsel aanbieden in de vorm van zaden, haver, tarwe of bessen.
- Waterbron: plaats een ondiepe waterbron, zoals een ondiepe schaal of vogelbadje, waaruit huismussen kunnen drinken en badderen.
- Chemicaliën vermijden: Probeer het gebruik van pesticiden en herbiciden te vermijden in je tuin, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor huismussen en andere vogels.