|

Visexcursie Slot Loevestein

Hoeveel watergangen gaan we nog langs?’ Ik voel weer een vlaag van enthousiasme als ik het antwoord ‘twee’ krijg. Nog twee watergangen de kans om Kamsalamanders te vangen!

Excursie vissen Slot Loevestein

Op de druilerige ochtend van 25 juli treffen wij Jesper van RAVON aan voor de start van een halve dag vissen in de sloten rondom Slot Loevestein, Zaltbommel. Het doel is om binnen het Natura 2000-gebied een aantal trajecten te bemonsteren op de aanwezigheid van Kleine modderkruiper, Bittervoorn en Kamsalamander. 

Na het uitdelen van de benodigde materialen lopen we in onze waadpakken richting de sloten. Met de geur van watermunt in onze neus en met Slot Loevestein op de achtergrond begonnen we met het scheppen in het water. Na een kwartier tot half uur scheppen per traject werd de vangst bewonderd, op naam gebracht en geteld. Door de regen was het alleen wel een uitdaging om alle papieren zo droog mogelijk te houden. Gelukkig konden we bijna altijd wel goed schuilen onder knotwilgen die langs het water staan. 

Na in totaal vier uur scheppen, kletsen, vissen (èn Slot Loevestein) bewonderen zat de excursie erop.

De vangst van de dag bestond onder andere uit Bittervoorn, Ruisvoorn, Kleine modderkruiper, Vetjes, Baars, Marmergrondel, Kaukasische dwerggrondel (uitheems) en Snoek. Daarnaast hebben we ook groene kikkers (complex) en gewone padden gevangen met ons schepnet. Een mooie vangst!

Al met al was het een leerzaam en gezellig uitstapje! 

Alleen de Kamsalamander houd ik nog te goed 😉

Slot Loevestein (bron: www.slotloevestein.nl)